Biomass heating devices and environmental machines

Asiakastarina – Viljan kuivaus hakkeella

Käyttökokemuksia asiakkaalta

Haastattelimme maatalousyrittäjä Jussi Koskea, jolla on Ala-Talkkarin ja Antin viljankuivauslaitteisto. Laitteistoon kuuluu Antin biouuni sekä Ala-Talkkarin palopää, lokerosyötin ja säiliöllinen jousipurkain. Koski on toiminut hakkeen kanssa hyvin pitkään haketusurakoinnin kautta. Lisäksi tilalla on ollut vuosia stokerikattila käytössä. ”Kuivaajan muuttaminen hakekäyttöön on ollut jo pitkään haaveissa, mutta öljyn kallistuminen teki viimeisen investointipäätöksen”. Uudella laitteistolla kuivattiin ensimmäistä kertaa vuoden 2023 syksyllä. Syksyn aikana kuivattiin noin 600 tonnia viljaa. Kuivauskausi sujui ilman suurempia ongelmia. ”Kuivaaminen sujui jopa odotettua vähemmällä lisätyöllä ja -huolenpidolla”, Koski kertoo. Kosken mielestä hake- ja öljykuivauksessa ei ole kovin suurta eroa, mutta molemmat vaativat omanlaista tarkkailua ja ylläpitoa.

Ala-Talkkari viljan kuivaus jousipurkaimen täyttö

Hakkeen lisääminen säiliöön (16 m³)

Kuivaajaa pystyy etäkäyttämään ja seuraamaan Tosiboxin kautta. Se helpotti laitteiston toiminnan tarkkailua, kun puimurista pystyi seuraamaan, että kaikki on ok. Varsinkin ensimmäisenä syksynä tämä korostui, kun kaikki oli uutta. Haketta kului syksyllä reilu 150 kuutiota, öljyä olisi kulunut arviolta 15 000 litraa. ”Haketta lisättiin joka aamu, vaikka välillä sitä olikin vielä melko paljonkin jäljellä. Tämänkokoisella säiliöllä (16 m³) se ei olisi kuitenkaan riittänyt kahta päivää”, sanoo Koski. Hakkeella kuivaaminen on kustannustehokasta. Koski arvioi, että tämänkokoisessa laitoksessa hanke voi maksaa itsensä parhaimmillaan jopa 5 vuodessa takaisin. Siihen vaikuttaa millaisia syksyjä on tulossa ja mihin öljyn hinta menee. Lisäksi hakekuivaus antaa mielenrauhaa puintiaikaan, kun ei tarvitse miettiä kuivausajan pituutta niin paljon.

Ala-Talkkari ohjauskeskus ja sulkusyötin

Ohjauskeskus ja sulkusyötin

Yhteistyö on sujunut Ala-Talkkarin kanssa hyvin, apua sai tarvittaessa ja asiat hoidettiin sovitulla tavalla. Kosken tila sijaitsee Ylistarossa, läheinen sijainti Ala-Talkkarin tehtaan kanssa on helpottanut hyvin sujunutta yhteistyötä entisestään. Uuden laitteiston käytön opettelu oli melko helppoa, aluksi täytyi opetella ohjauskeskuksen käyttäminen ja toimintaperiaate. Kun ne sisäisti, säätöjen tekeminen helpottui. Kuivausteho nousi uuden laitteiston myötä merkittävästi. Vanha öljyuuni oli hieman alitehoinen koneiston kokoon nähden. Lisäksi kun koneisto muuttui alipainetekniikalle, kuivauslämpötiloja pystyttiin nostamaan entiseen nähden. Uusi laitteisto pystyy pitämään halutun kuivauslämpötilan ulkolämpötilasta riippumatta. Koski on ensimmäisen syksyn perusteella erittäin tyytyväinen uudistukseen. ”Investointina tämä oli iso, mutta sekä tehokkuuden, että taloudellisuuden näkökulmasta järkevä”.

Ala-Talkkari etäohjaus ja kokonaisuus

Etäohjaus ja kokonaisuus

Kuvat & kirjoitus Juuso Koski

Milja Ala-Talkkari

View more posts from this author

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *